Monday, September 2, 2013

CHARLIE'NİN ÇİKOLATA FABRİKASI



charlie nin cikolata fabrikasi 1






CHARLIE’NİN ÇİKOLATA FABRİKASI






Roald Dahl






Tüm zamanların en şirin çocuk klasiklerinden biri. Böyle kitaplara çocuk kitabı diyoruz ancak bu kitapları yetişkinlerin okuması daha gerekli, asıl olarak büyüklerin ihtiyacı var, heyecanlanmaları için, hayal ve masumluğu, temiz kalbi hatırlamaları için ve çocuklara kötü birer model olmaktan kurtulabilmeleri için.






Charlie’nin öyküsünü herkes bilir, Roald Dahl’ın bu mükemmel, muhteşem insancıl öyküsünü. Kitabını bilmeyenler çatlak filmini bilirler. Okuduğumuz kitap, Can Yayınları’ndan Ocak 2013, 39. baskı. İlk baskı 1989’da, bu yayınevinin ilk baskısı. 60’larda yazılan bu eserin mutlaka Türkçe’de başka baskıları da olmuştur. Öykünün çizgileri de pek keyifli.






Charlie Bucket’ın sevimli, iyi kalpli, eğlendirici, öğretici öyküsü insanın içini ısıtıyor, kitaptaki sıcak buz ve sıcak dondurma gibi. Limonata köpüklü yüzme havuzu veya çokonatlı buz pateni pisti de içimizi serinletir.






Charlie, çok yoksul, annesi babası, iki dedesi, anneannesi ve babaannesi  ile yaşıyor. Yemek yiyemiyorlar, evin yaşlıları yataktan hiç çıkmıyor. Charlie, çikolata delisi ama sadece yılda bir kez o da yaşgününde yiyor. Charlie, yaşlıların yatağına gidip onların hikayelerini dinlemeyi pek seviyor.






Kasabada bir çikolata fabrikası var ve olağanüstü çikolatalar yapıyor. Fabrikanın sahibi Willy Wonka çok zeki ve üşütük. Herkes onun çikolata formüllerinin peşinde ama fabrikaya kimse giremiyor.






Bay Wonka, bir çekiliş düzenliyor, çikolataların içinde beş adet bilet var, şanslılar fabrikayı gezebilecek. Dört çocuk ve bir de Charlie şanslı çocuklar oluyor ve bu beş çocuk aileleri ile birlikte fabrikaya giriyorlar.






Wonka onlara çikolata fabrikasını gezdiriyor. Ama ne fabrika. Lezzetli, kaçık, şirin ve komik.






Alice Harikalar Diyarında ise Charlie de Çikolata Fabrikasında.






Bu iyi kalpli masalsı ama son derece hayati ve anlamlı kitabı bilmeyenler okusun, okuyanlar da bir daha okusun, kitaplıklarının en görünür yerlerinden birine koysunlar. Örneğin, Kitap Hırsızı’nın yanına.




Not:4/4


No comments:

Post a Comment