Tuesday, September 24, 2013

ŞİMDİ HAMSİ ZAMANI ,HAMSİ PİŞİRME TEKNİKLERİ



simdi hamsi zamani hamsi pisirme teknikleri 1


 Hamsi zamanı geldi, hamsi pişirirken ve alırken nelere dikkat etmeliyiz.


* Öncelikle hamsi alırken taze ve Karadeniz hamsisi olmasına dikkat edin.

* Hamsiler diri ve canlı görünümünde olmalıdır.

* Solungaçları pembemsi, kırmızıya yakın olmalıdır.

* Gözleri canlı görünmelidir.

* Hamsinin temizlenmesi aşamasından sonra hamsiyi nasıl tüketeceğine karar vermelisiniz.

* Hamsiyi mümkünse aldıktan sonra hemen tüketin.

* Hamsiyi derin dondurucuya koyacaksanız yıkamadan ve ayıklamadan koyun.

* Ben hamsiyi sadece hamsili pilav yapmak için dondurucuya koyuyorum.

* Dondurucudan çıkmış hamsiyi pek sevmiyorum.

* Hamsiyi tüketmeden önce isterseniz 1-2 saat çeşitli soslarda bekletebilirsiniz.

* Izgara,kızartma ve buğulama yapmadan önce sosta bekletilen hamsi daha lezzetli olur.

* Naturel lezzet tercih edenler sosta bekletmeden pişirin.

* Sosu yaparken bol soğan,sarımsak,tuz,pul biber,zeytinyağı, limon,defne yaprağı,biberi, nar ekşisini

 karıştırarak sos yapıyorum.

* Hamsiyi kızartacaksanız kızartacağınız yağın çok kızgın olmalıdır.

* Hamsileri kızgın yağa attıktan sonra ısıyı biraz azaltabilirsiniz.

* Hamsiyi una bulamadan kızartmayın.

* Kızaran hamsileri kağıt havlu üzerinde fazla yağını alın.

* Balıklar sıcak sıcak servis edilmelidir.

* Kızartacağınız unu mutlaka eleyerek kullanın.

* Tuzunuzu kızartma ununa ekleyin.

* Ben genellikle beyaz un yerine mısır unu kullanırım.

* Bir poşet içinde karıştırarak hamsileri unlarım

* İsteyen kese kağıdında unlayabilir..

* Hamsilerin çok fazla ununu çırparak azaltın.

* Fazla un kızartma yağınızı yakar, kızaran hamsinin lezzetini bozar.

* Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak daha lezzet katar.

* Hamsiyi yıkadıktan sonra süzgeçte iyice suyunu süzdürün.

* Fazla sulu kalan hamsilerin lezzeti bozulur.

* Hamsilerin suyunu kağıt havlu ile alabilirsiniz.

* Hamsiler süzülürken içine defne yaprağı koyabilirsiniz.

* Soslu balık kullanacaksınız sostan çıkarın ve iyice çırpın.

* Hamsiden çok çeşitli yemekler yapmak mümkündür.

* Hamsi kızartması,ızgarası, buğulaması,pilakisi,pilavı, mücveri,köftesi ,tuzlaması,tavası gibi..

* Hamsiyi açık havada veya balkonlarda yaparsanız eviniz kokmaz.

* Elinizden hamsi kokusu çıkarmak için elinizi limonla ovun.

* Karadeniz yöresinde hamsiyi tava şeklinde az yağda ters yüz kızartılır.

* Hamsinin her türlü şekilde tüketmek güzel olur.

* İsteyen fırında az yağda kızartabilir.

* Başka balıklar için aynı yöntemleri kullanabilirsiniz.

* Hamsiyi iyi kızartırsanız kılçıkları ile tüketebilirsiniz.

* Hamsi çok besleyici çok lezzetli bir küçük balıktır.

* Ekim başından Nisan sonuna kadar tüketilebilir.

* Hamsi üzerine bir çok fıkra,türkü ve mani vardır.

* Hamsi Karadenizin en özel balığıdır.


ALÇAK EŞEK BİNMEYE, ÖKSÜZ ÇOCUK DÖVMEYE KOLAYDIR.

  simdi hamsi zamani hamsi pisirme teknikleri 2

No comments:

Post a Comment